Familie Heijgele en v/d Ven 400


Ik ga tegenwoordig door het leven als Joost van de Ven maar ben in 1953 als Hans van de Ven geboren op Eckartseweg 400. Ik heb daar in de jaren 50 en 60 gewoond en weet me eigenlijk best veel te herinneren. Graag wil ik mijn herinneringen delen en hoop hierdoor met de mensen waarvan ik de namen herinner nog eens in contact te komen, met name Jack Werlotte, Ria van de Burgt en Carla Peeters.

 

Eckartseweg 400                                                                                                                                                                                                                         1951 Riet en Ad van de Ven, mijn ouders.

Eind jaren 40 zijn mijn oma en opa met hun twee dochters hier komen wonen. Opa Leo Heijgele en oma Joanna Heijgele – van der Heijden. Joanna en Leo waren doofstom. De twee dochters zijn Toos Bastiaansen en Riet Bastiaanssen. Leo was hun stiefvader omdat hun eigen vader op jonge leeftijd is overleden. Toos is altijd ongetrouwd en bij haar ouders gebleven. Leo werkte tot aan zijn pensioen bij drukkerij De Wereld, Toos werkte eerst bij hotel 't Silveren Seepaerd en daarna bij Albert Hein op het Cassandraplein waar ze de laatste jaren de rookwaren balie runde.

Riet is in 1951 getrouwd met Ad van de Ven en ze zijn ingetrokken op de Eckartseweg 400. Riet en Ad zijn mijn ouders. Ze krijgen vier kinderen die allen op de Eckartseweg zijn geboren: Hans (1953, ondergetekende; eind jaren 60 is mijn naam veranderd in Joost), Marjo (1955), Dorry (1958) en Conny (1960). Mijn vader werkte tot 1951 bij Bata, Best. Daarna tot aan zijn pensioen bij Campina in Eindhoven.

December 1960, na de geboorte van Conny is familie van de Ven verhuisd naar een eigen woning in Tongelre. Mijn moeder leeft nog (91 in 2014), mijn vader is in 1989 overleden. Joanna, Leo en Toos zijn eind 1986 verhuisd naar een aanleunwoning in Gestel. Alle drie zijn inmiddels overleden.

Linksboven: Hans met mama Riet van de Ven. Rechtsboven: Hans met tante Toos Bastiaansen
Linksonder: Hans met oma Joanna Heijgele. Rechtsonder: Hans met opa Leo Heijgele.
1953

1955 Hans van de Ven in onze eerste auto: Morris.

1957 Vierde verjaardag van Hans van de Ven met zijn zus Marjo en moeder Riet.

1955 Hans met Johanna Heijgele en Toos Bastiaanssen

1964 Toos Bastiaanssen en Doortje Boudewijns

1964 Hans met Toos Bastiaanssen en Leo Heijlege

1956 Pa en Ma met Hans en Marjo.

En een jaar later, 1957 bij St.Nicolaas op bezoek.

1956 Joanna Heijgele, met links Toos Bastiaansen en daarnaast Riet van de Ven.

1956 Leo Heijgele.

1956 Hans met de kinderen Schreuder.

Inmiddels aangeland in 1958 en bij de tweede auto (Fiat)

1958 Hans en Marjo

1959 Eerste klas van de frater Andreasschool.
Bovenste rij v.l.n.r: Otto Meier?, Hans van de Ven, Marcel Dujardin, Erik Kroezen, Hans van Beers, Rene Vorstenbosch, juffrouw Blaauw.
2e van boven: Tonnie Wijlaars, ?, Peter Walraven, ?, Jan Holstein, ?, Hans Latour, Henri van Lieshout, Marinus van de Vondervoort.
3e van boven: ?, Hans van Heeswijk, Ben Verhoeven, ?, Ton Meulensteen, Jos Hageman, Harrie Kuiten, Jan van Kemenade, Hans Gijssen, ?.
Onderste rij: Herman Derks, ?, Jan van de Ven?, Dickie Dieks?, Jackie Korting, Rene Dieks?, Tommie Loomans, Bertie Nouwens?, Marcel van Reekum, Gerrit Fietelaars.

1959 Ad en Riet met Hans, Marjo en Dorry van de Ven.

1959 v.l.n.r.: Hans, Carla Peters, Dorry en Marjo in de Efteling.

1959 Hans met Ria van de Burgt en Marjo.

1960 1e communie van Hans voor de kerk.
(Onze Lieve Vrouw Van Altijd Durende Bijstand)
v.l.n.r: ?, Hans van de Ven, Marcel Dujardin, Marinus van de Vondervoort, Peter Walraven, ?, Hans van Beers.

1960 1e communie Hans met Marjo en Dorry van de Ven en Ria van de Burgt.

1960 Tweede klas van de frater Andreasschool.
Bovenste rij v.l.n.r.: ?, Hans van de Ven, Jan van de Ven?, ?, ?, Peter Walraven, Erik Kroezen, Tonnie Wijlaars, ?, Henri van Lieshout, Peter van Stiphout, Marcel Dujardin, ?, Harrie Kuiten, Meester Beex.
Middelste rij v.l.n.r.: Hans Gijssen, Jan van Kemenade, Hans van Gerwen, Hans van Beers, Bertie Nouwens?, ?, ?, Tommie Loomans, ?, ?, ?, Jos Hageman, Joep Stassar.
Onderste rij v.l.n.r.: Jan van Holstein, Hans van Heeswijk, Jack Korting, Ton Meulensteen, Hans Latour, Marinus van de Vondervoort, Rene Vorstenbosch, Jan Lodewijks, Toon Strijb, David Verspaget, Herman Derks, Ben Verhoeven, Gerrit Fietelaars.

1960 Joanna Heijgele met Marjo en Dorry van de Ven. Met op de achtergrond de oude Toren en de kleuterschool?

1960 Joanna Heijgele.

1960 Leo Heijgele.

1960 Toos Bastiaansen met Joanna en
Leo Heijgele.

 

 

 Foto boven: 1960 Geboorte van Conny, met Hans en Marjo.

 

 

 Foto rechts: 1961-1e Communie Ria van de Burgt, met Hans, Marjo en Dorry van de Ven.

 

 

1961 Toos Bastiaansen.

 

 

Foto boven. 1961 v.l.n.r:  Hans, Dorry, Conny en Marjo van de Ven.

Foto rechts: 1963 v.l.n.r:  Hans, Dorry, Conny en Marjo van de Ven. Jack Werlotte rechts achter de dames.

Ik verbleef tot ongeveer 1967 bijna alle weekenden en schoolvakanties op de Eckartseweg waar ik mijn eigen slaapkamer had. Ik was erg gehecht aan mijn oma, opa, tante en vriend(je) Jack(y) Werlotte. Jack  woonde wisselend in de woonwagen van zijn ouders aan de Twijgstraat (naast de boerderij van familie Van de Water) en bij zijn oma Werrens aan de Eckartseweg 350. De Twijgstraat  was een onverharde zijstraat tussen Eckartseweg 187 en 189 (tegenover Van Nistelrooy). Zeker tot 1968/1969 waren  Jack en ik trouwe vrienden. Ik heb Jack voor het laatst ontmoet begin jaren 70 in het uitgaansleven in Eindhoven. Jack en ik speelden hoofdzakelijk rondom boerderij Van de Water waar veel struiken en bosjes waren (parallel aan de Takstraat). We hadden er "geheime" paden gemaakt, een "fort" met een gracht zonder water en  hebben regelmatig vuurtje gestookt. Een keer is zelfs het hele veld tussen boerderij Van de Water en de Boomstraat (huidige rondweg) in brand gevlogen en heeft de brandweer het moeten blussen. Ook speelden we stiekem op de hooizolder van Van de Water en op de hooimijt van boer De Haas. Naast Van de Water stond een oude vrachtwagen waarop we ook speelden.

Jack had een luchtbuks met echte kogeltjes waar wij mee speelden. Dat mocht toen nog. Wij konden dan ook zonder problemen als lagere schooljongens zelf kogeltjes kopen bij ijzerhandel Raijmakers op de hoek van de Rechtestraat en de Jan van Hooffstraat.  Achter het huis van oma Werrens stond een grote loods waarin een vrachtwagen stond en markt- en  kermisspullen werden opgeslagen / gestald. Op de vliering aan de achterkant was een opening met een luik zonder glas en keek je op het kerkhof. We schoten  van daaruit op vogels in de heg van het kerkhof. Moeder Werlotte vond dit  goed want de vogels poepten steeds op haar was aan de waslijn...

Maar Jack en ik konden ook diervriendelijk zijn. Vaak gingen we op  zondagochtend de weilanden in tussen de Takstraat en de Dommel (huidige Diaconessen ziekenhuis en sportvelden) en gingen alle stroppen weghalen die stropers hadden geplaatst om konijnen en hazen te vangen.

Tot aan de verhuizing van Leo, Joanna en Toos ben ik (en later met mijn gezin) veel op bezoek gekomen op de Eckartseweg.

Het huis van mijn grootouders was een huurhuis en eigendom van de buren: Piet Hak en Lenie Hak-Linders, Eckartseweg 402. Eckartseweg 398 was ook eigendom van Piet en Lenie Hak.

Verder kan ik me herinneren dat ik met Jos Hageman (van het café) en met Jan van Kemenade heb gespeeld. Jan ben ik begin jaren 70 nog regelmatig in het uitgaansleven tegen gekomen. Tegenover café Hageman had je een klein bosje met daarin een crossbaan waar we speelden. En op 356 of 354 woonde een Hetty of Heidy (Faas?) waarmee ik op de kleuterschool zat. Ik ben haar in 1975 in Kerkrade bij een concert van Lou Reed tegen gekomen en herkende haar nog.

Er is een beetje vreemd verhaal uit de zomer van 1959 of 1960 dat regelmatig in mijn herinnering naar boven komt. Ik speelde samen met Harry Peeters met mijn bolderkar. Ik had op de bolderkar een echte harp liggen die ik van een oom gekregen had. Harry wilde de harp graag hebben. Ik vroeg aan mijn moeder of ik het mocht weggeven en dat mocht. Misschien is Harry wel in het bezit van een waardevolle oude harp.

 

Eckartseweg 400 in de jaren 70 en hieronder volgen nog een aantal foto's uit die jaren.

Leo en Joanna Heijgele.

Leo Heijgele.

1971 Hans van de Ven met Oma Joanna en Opa Leo Heijgele.

1972 Leo en Joanna Heijgele.

1977 Ad en Riet van de Ven.

1978 Hans van de Ven met zijn vrouw Caroline en kinderen Serge en Bianca.

1979 Neefje Joris met serge en Bianca van de Ven.

Leo en Joanna Heijgele ook deze foto is uit de jaren 80.

Joanna Heijgele in de jaren 80.

Toos Bastiaansen in de jaren 80.

 

Links een groepsfoto uit 1985.


Achter v.l.n.r: Ad Feijen,Harrie van de Kerkhof,Dorry Feijen- van de Ven,Conny van de Ven,Marjo van de Kerkhof-van de Ven,Ad van de Ven,Piet van der Heijden,Riet van de Ven,
Caroline van de Ven-Cornelissen,Joost van de Ven.

Midden v.l.n.r: Agatha de Laat,Toos Bastiaansen,Joanna Heijgele,Leo Heijgele.

Onder v.l.n.r: Mathijs van de Kerkhof,Serge van de Ven,Joris van de Kerkhof,Hilke van de Kerkhof,
Bianca van de Ven.

 

Onderstaand een aantal huisnummers met bewoners die ik me kan herinneren. Het kan zijn dat ik niet alle namen goed spel.

404 Fam. Dreesen
Laatste huis aan de Eckartseweg,vrijstaand. Het huis lag iets vooruit. Tussen 402 en 404 was een lange heg van de tuin van de kerk.

402 Piet en Lenie Hak - Linders, Mevrouw Linders
Piet en Lenie hadden geen kinderen. De moeder van Lenie woonde er ook: mevrouw Linders. Piet werkte bij Bata in Best en was bij de Philips harmonie. Alle drie zijn op de Eckartseweg overleden.

400
Tot eind jaren 40: mevrouw Tielemans. moeder van familie Tielemans tegenover.
Mijn grootouders woonden met hun dochters in St. Michielsgestel en hebben van huis geruild met mevrouw Tielemans. Haar dochter woonde in (de buurt van) St. Michielsgestel waar ze dichtbij wilde wonen. En mijn opa werkte in Eindhoven.
Vanaf eind jaren 40 tot 1986:
Leo en Joanna Heijgele - Van der Heijden
Toos Bastiaansen
en tot 1961:
Riet en Ad van de Ven, Hans (Joost), Marjo, Dorry, Conny

398

Tot  ongeveer 1962-1963: familie Van de Burgt. Groentezaak totdat heer van de Burgt in juli 1959 overleed. Vader Louis en moeder Tinie hadden 3 kinderen: zoon Ludo en dochters  Adrie en Ria.
Begin jaren 60 zijn ze verhuisd naar Stratum. Ik speelde met Ria en heb ze tot rond 1969 nog regelmatig ontmoet.

Daarna Hein en Doortje Boudewijns - Linders met hun 4 kinderen: Johanna, Gerard, Pieter, Liesbeth. Doortje was de zus van Lenie Hak - Linders. Hein was huisschilder. Hein en Doortje zijn beiden op de Eckartseweg overleden (tussen 2000 en 2005). Ik speelde af en toe met Liesbeth.

396 Familie Van Lierop.
Ik kan me alleen zoon Sjef nog herinneren

394 Familie Peeters.
3 kinderen: zonen Jack en Harry en dochter Carla.
Carla was ouder dan ik maar speelde veel met mij (bemoederen). Carla heb ik nog een keer gezien in 1971 omdat we dezelfde rijschool hadden.
Jack is bij de rijkspolitie gegaan.

392 Van Hoof
geen kinderen

390 Familie Vester

388 Familie Cornuijt.
Oma en opa van Ria Valk. Ik kan me herinneren dat Ria af en toe kwam logeren. Ria haalde mij wel eens  op als ze boodschappen deed of ging wandelen; vaak naar de Broekseweg (waarschijnlijk naar haar geboortehuis).
Ik herinner me de zomer van 1960. Ria zat voor huis op straat en speelde gitaar en zong liedjes: o.a. kom van dat dak af. Erg gezellig.
Later is dit huis bij de winkel van Van Nistelrooy getrokken

386 Familie Van Nistelrooy.
Kinderen Wim, Peter, Johnny, Nel.
In de jaren 50 een traditionele kruidenier.
Zondags na de mis ging de achterdeur illegaal open en konden boodschappen gekocht worden.
De familie woonde boven de winkel.
Later is 388 bij de winkel getrokken en werd het een zelfbedieningswinkel.
Peter heeft tot in de jaren 70 nog elke week boodschappen bezorgd bij mijn ouders in Tongelre.
Met Johnny heb ik gespeeld.
Nel is met Ben van Ballegooijen getrouwd en ze zijn samen in 1964 een cafetaria op Eckartseweg 296 begonnen.
Peter heeft de zaak overgenomen en is later een hengelsport / dierenwinkel in het pand begonnen.

382 of 380 Familie van der Dennen.
3 kinderen Hans, Albert? en Ingrid.
Met Hans en Albert? heb ik gespeeld.
In het gastenboek noemt Ingrid nr. 382 maar in mijn beleving woonden ze in het tweede huis van de hoek op 380.

352 Familie Vervoren.

350 Mevrouw Werrens.
Oma van mijn vriend Jack Werlotte.
De grootouders en ouders van Jack hadden een kermis danstent (in de glorietijd de grootste van Nederland) en waren in de zomers op kermissen. Jack woonde dan wisselend bij zijn oma of bij een gezin in Budel.
In de tijd dat familie Werlotte nog een danstent had, stond de  woonwagen in de winter in de Twijgstraat (onverharde zijstraat van Eckartseweg tussen nummers 187 en 189) naast boerderij Van de Water.
In de winters en toen er geen danstenten meer op kermissen stonden, verkochten ze textiel (dekens en handdoeken) op markten. De woonwagen van de familie Werlotte is achter het huis van oma Werrens  geplaatst waar ze vanaf ongeveer 1966/1967 woonden.
Jack had een zus: Marietje.
Marietje is later kermis exploitant geworden.

296 Zadelmaker Leenhouwers.
Vanaf 1964 cafetaria van Ben en Nel van Ballegooijen - Van Nistelrooy. Toen het huis gesloopt werd in 1973 is de cafetaria naar de Generaal Coenderslaan verhuisd.

171 Familie Vos.
Ik kan me de naam van dochter Helene herinneren.

181 of 183 Familie Jacobs.
Ik kan me dochter Diny herinneren waar Jack en ik wel eens mee speelde.

187 Familie Akkerveken.
Ik herinner me een (klein)dochter waar Jack en ik wel eens mee speelden.
Heer Akkerveken was volgens mij portier of bewaker want droeg vaak een uniform en had een herdershond.
Ze hadden familie op de Broekseweg: Swinkels.

189 Familie van Beek.
Hadden een kleding / manufacturenwinkel. Later verhuisd naar winkelcentrum Woensel.

193 Wegenbouwer Van Eeden.
Achter het huis was een groot terrein waar materieel was opgeslagen.

197 Familie Schreuder.
Hadden dochters die mij als klein jongetje wel eens ophaalden.

199 Familie Tielemans.
Hadden een Singer naaimachinewinkel op de Woenselse Markt.
Tot eind jaren 40 woonde oma Tielemans tegenover op nr. 400.

201? Familie Eversdijk.
Geen kinderen

203? Familie Kroon.

205? Familie van de Wildenberg.
Een zoon: Bert. Zat in een rolstoel. Ik kan me herinneren dat hij poppenkast speelde voor de kinderen in de buurt. Bert woonde eind jaren 70, begin jaren 80 in Veldhoven, was getrouwd, had een kind en was voorzitter van een gehandicaptenvereniging. Ik heb hem en zijn ouders toen nog eens ontmoet en gesproken.

Twijgstraat.

Onverhard pad tussen 187 en 189. Er stond een boerderij waar familie Van de Water woonde. Van de Water was geen boer maar had (een) vrachtwagen(s) waarmee zand werd vervoerd.

De Twijgstraat liep dood op de Takstraat waar boer de Haas woonde. De Takstraat liep vanaf de Eckartseweg (tegenover de zadelmaker op 235) naar de Boomstraat (huidige rondweg).

Aan de Boomstraat waar de Takstraat uitkwam, stond een afgelegen woonhuis waar familie Schellekens woonde. Ik kan me een dochter herinneren waar Jack en ik mee gespeeld hebben.

In 1961/ 1962 heeft er in de Twijgstraat achter Akkerveken ook even een woonwagen gestaan. Er woonde een gezin met een dochter van mijn leeftijd. Ze waren eerder naar Australië geïmmigreerd maar teruggekeerd. Dochter zong en leerde ons het lied "there's a hole in my bucket" (een gat in mijn emmer) en vertelde dat het heel populair was in Australië.

Tot zover mijn herinneringen.

 

 

Is getekend: Joost (Hans) van de Ven, zomer 2014

 

 

 

Wij bedanken Hans(joost) voor zijn bijdrage aan onze site, uiteraard zijn aanvullingen, opmerkingen en dergelijke van harte welkom.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Heb je iets voor de site? Laat het ons weten, alles is welkom, foto's, verhalen, enz. enz. Via het contactformulier of e-mail toonsanders@kpnmail.nl zijn we altijd te bereiken.