Eckartseweg......nu en een beetje van toen.


Na het zien van de vele foto's van vroeger over de Eckartseweg begon ik me steeds meer af te vragen wat er tegenwoordig nog over is van onze goede oude Eckartseweg. Daar moesten we toch eens wat aan gaan doen, en ben langzaam begonnen met het onderzoeken wat er nog van over is na al die jaren.

Maar eerst een klein stukje geschiedenis, wil je meer weten raad ik je aan om in de diverse boeken te gaan neuzen!!!

Sinds 1312 is Eckart bekend, en in 1695 werd het kasteel gebouwd, en rond die tijd zal waarschijnlijk ook het landweggetje aangelegd zijn naar Woensel.
Eckart werd in 1810 samengevoegd met Nederwetten, wat toen ook de aanleg van de landweg naar Nederwetten tot gevolg gehad zou kunnen hebben. In 1821 werd Eckart weer samengevoegd met Woensel, en ging voortaan door het leven als de gemeente Woensel en Eckart. In 1834 werd de weg voorzien van sintels en sinds 1875 gaat de weg Hoogendijk heten. In 1896 werd de gemeente Woensel en Eckart samengesmolten tot de gemeente Woensel. Na de annexatie in 1920 door Eindhoven gaat de Hoogendijk verder als Eckartseweg.

Hierboven zie je een foto uit 1912 of later, de oprijlaan is in 1912 aangelegd.
Waar de man met de fiets staat is de Hoogendijk, de latere Eckartseweg, je ziet ook dat de weg een bocht naar links maakt waarschijnlijk gaat hij om de chauffeurswoning heen. Wat later waarschijnlijk recht getrokken is. We kijken richting Nuenen. Voor nog meer informatie: klik hier

Bovenstaande foto, dit is de oude Eckartseweg, is ongeveer genomen vanaf het punt waar de toegangspoort was van het kasteel. Deze was rechts van de weg. (Zie foto links) Ook hier kijken we richting Nuenen.
De weg hier rechtdoor is de weg op de linkerfoto links waar de fietser staat.

Hier hebben we ons omgedraaid, hetzelfde punt als de foto rechtsboven, maar nu kijken we richting Eindhoven.

Nog een stuk oude Eckartseweg richting Nuenen.
Vooral het stuk over de kruising heen, je kijkt richting Sterrenlaan.

En dit is het laatste stuk tot de kruising met de Sterrenlaan.

En op dit punt kruiste de Eckartseweg de huidige Sterrenlaan.

Rechtdoor in het midden van deze foto kijk je richting de Dommelbrug, en op de voorgrond zie je nog de witkalk op de boom, waarmee vroeger in het donker de bomen beter waren te zien.

En dit is het laatste gedeelte tot de Willem-Hikspoorsbrug.

Hier is verder geen uitleg nodig denk ik.

En nog een mooie van de Dommel

Hier zie je een deel van de Eckartseweg in 1934, het laatste gedeelte van het bebouwde deel en de rest tot de grens met Nuenen.

De volgende serie foto's gaan over de nu nog bestaande bebouwing.
Uiteraard beginnen we bij het begin, en dat is waar de Broekseweg ophield en het Eckartseweg werd, bij de kerk dus. Alle foto's zijn gemaakt in dezelfde richting, in feite gaan we nu dus alleen maar 1 richting uit.
Hier links, niet op de foto, zou dus onze kerk van Altijd Durende Bijstand moeten staan, maar helaas afgebroken. Waar je de groene luifel ziet was de kruidenierswinkel van Harry van Nistelrooy. Dit gedeelte van de weg wordt tegenwoordig Eckartseweg-Zuid genoemd, en dit is het eerste gedeelte ervan.

En hier zie je het tweede gedeelte van Eckartseweg-Zuid.

Dit is het eerste gedeelte van Eckartseweg-Noord.

En dit is het laatste gedeelte van Eckartseweg-Noord.

En dit zijn de laatste woningen van Eckartseweg-Noord, en hier stond, op de plaats van het groene elektriciteitshuisje, het café Vogelenzang van Hein Sanders, later overgenomen door Dorus Hageman.
Zie bij de even nummers Familie Hageman 200.
We zijn nu op de viersprong aangekomen waar de Eckartseweg naar rechts afboog,
en je linksaf naar de Nieuwendijk kon.

Maar het was niet alleen de Eckartseweg die aantrekkelijk was maar ook zeker de omgeving.
De volgende serie foto's geven een beeld hiervan.
We hebben deze serie gekregen van Waldi Funke waarvoor wij hem natuurlijk zeer erkentelijk zijn.


We beginnen de serie waarop nog niets is te zien van de latere werkzaamheden. Bij de rest van de foto's komt de beschrijving van Waldi. En de Dommelvallei had ook zijn mooie kanten.

De Dommelbrug, dat eens lag tussen de aardappelvelden stil en verlaten deze was gebouwd 1n 1936.

 

Richting stad en de boerderij van de Haas.
De werkzaamheden aan de latere Kennedylaan zijn begonnen.

Onze bekende Dommel,waarlangs in de slootjes de stekelbaarsjes werden gevangen,
daar heb ik veel mijn tijd door gebracht.

 

Je kijkt in de richting van Son met links de huizen van wat nu de Eckartseweg-noord is, de werkzaamheden voor de Kennedylaan en de brug van de Europalaan zijn in volle gang.

 

In de Herfst kon het goed drassig worden, zo erg dat de velden onder liepen. Voor ons betekende dat wanneer het goed had gevroren er geschaatst kon gaan worden. Bij zo een overstroming kregen de nieuwe wijken in het begin er behoorlijk last van, vandaar dat er in allerijl nooddijken gemaakt moesten worden. Maar wij ,oud bewoners, wisten wel de jaarlijkse  kracht van het water.

De laatste foto van Driek de Haas zijn boerderij.

De Takstraat

De ijzeren Man ons Zwembad!!

Boerderij van de Water stond een beetje in de weg.


Nog een paar heel mooie foto's van toen de Bimd nog de Bimd was. Waarschijnlijk gemaakt op Eckart waar de Eckartseweg op uit kwam.

Deze zijn om niet te vergeten hoe mooi het was, maar daar hadden we toen nog geen erg in!!!


Reactie plaatsen

Reacties

JJM vd Vossenberg
4 jaar geleden

hoi Toon heb alles van de eckartseweg en van onze Fam weer eens bekeken ,en dan denk ik ,heerlijk die rust van die uitgestrekte velden,prachtige foto,s en nog geen last van corona. Zus greet

Heb je iets voor de site? Laat het ons weten, alles is welkom, foto's, verhalen, enz. enz. Via het contactformulier of e-mail toonsanders@kpnmail.nl zijn we altijd te bereiken.